Fungerar verkligen ögonlappar för barn?

Ögonlappar som fästs över ena ögat har under en längre tid varit väldigt vanligt bland barn upp till 10-års ålder. Men varför använder man det och fungerar det verkligen?

Det är inte så ovanligt att barn utvecklar det ena ögat snabbare än det andra. Om skillnaderna blir för stora är det en risk att hjärnan stänger av informationen från det sämre ögat och således förlitar sig på ett öga istället. Nackdelen med detta är att de sämre ögat inte tränas vilket kan bli ett permanent tillstånd.

Med en ögonlapp täcker man för det friska ögat som redan har bra syn och tvingar således det sämre ögat att arbeta. På så sätt kommer det lättare att justeras och risken att permanenta synfel består minskar avsevärt. Lappbehandling av ögat ska inte göras efter egen diagnos utan ska ske i samband med t.ex. en doktor och regelbundna kontroller.

Att ögonlapp för barn med nedsatt synförmåga på ett öga fortfarande används handlar helt enkelt om att det är ett billigt och effektivt sätt att korrigera något som hamnar ur balans. Det finns ingen anledning att inte göra detta och här är det också viktigt att du som förälder jobbar pedagogiskt med ditt barn för att de ska förstå.

Försök förklara på ett ärligt sätt att barnets egna öga har utvecklats snabbt och att det andra ögat också måste få en chans. Det finns roligare ögonlappar att köpa också vilket kan vara motiverande så ta en titt på utbudet och om ditt barn känner ett större intresse att bära en roligare ögonlapp så kan det nog vara värt mycket.

Ögonlappar i form av plåster brukar vara det lättaste att arbeta med. Det är lätt att ersätta om det skulle rivas av och man kan ha reserver på förskolan/skolan om man så önskar. Men det finns ju andra alternativ också som piratöga eller lapp som sitter på halva glasögonen om det skulle behövas.

Är det svårt att använda ögonlappar för barnet av ren vilja så kan man försöka leda med exempel. Använd själv en ögonlapp när du leker med barnet och det finns kanske något äldre syskon som kan hjälpa till också. Även gosedjur och andra idoler kan fungera bra som exempel.