Dixis är bloggen om mitt liv och min hälsa

Du har trillat in på min nya blogg Dixis.se, en blogg där jag skriver om mitt liv, mina tankar och framför allt om min hälsa.

Jag är väldigt hälsointresserad sedan jag under många år var överviktig. Idag är hälsan en stor del av mitt intresse och hobby. Motivationen blev helt enkelt att JAG vill ha ett långt och frist liv med respektfullt bemötande av andra människor. Just respekten är något jag känner skillnad på. En del människor har en förmåga att döma stora människor innan de pratat. Men i många fall kan jag nästan hålla med dem. En person som inte kan ta hand om sig själv och sin hälsa gör något fel. Det finns givetvis undantag med sjukdomar etc. men av alla stora människor är dessa få.

Samtidigt har jag själv varit en del av dessa stora människor så jag förstår, men ändå inte. Min världssyn har ändrats och idag tränar jag 4-5 gånger i veckan och tar hand om min kost väl.

Jag började gå ner i vikt med en metod som heter VLCD och står för Very Low Calorie Diet. Det är en diet där man äter maximalt 800 kcal per dag och man går snabbt ner i vikt, speciellt i början. Jag blev av med 20 kilo med denna metoden men började sedan gå upp i vikt igen även om jag försökte äta ”normalt”.

Efter lite efterforskning i ämnet insåg jag att min ämnesomsättning hade sänkts på grund att jag gått ner i vikt så snabbt. Kroppen är inte dum och den har en förmåga att komma ihåg att du en gång haft ett bra förråd av energi och den kommer vilja ta sig dit igen. En av många brister vi människor dras med som följer med arvet från en tid då mat inte fanns i oändliga mängder. VLCD gjorde att jag snabbt gick ner, men för att höja ämnesomsättningen började jag då även träna och gick över till LCHF-kost istället. Jag är dock inte så förtjust i tanken att trycka i mig hur mycket fett som helst så jag försökte satsa på protein och såg fettet mer som en varierande faktor.

Tack vare träningen och LCHF kunde jag fortsätta gå ner i vikt och idag mår jag prima, har en stark kropp och orkar mycket mer än tidigare. Denna bloggen är en fortsättning på min resa genom livet som handlar om träning, hälsa och resor.