Så fungerar Print on Demand

Print on Demand är en tjänst som författare kan använda sig av för att undvika att trycka upp ett stort antal böcker utan att känna till om efterfrågan för boken finns där. Boken trycks alltså först när efterfrågan (demand) uppstår vilket ofta innebär när en beställning av boken läggs.

Detta gynnar främst författaren eftersom denne slipper lägga ut en stor mängd pengar på att boken ska tryckas upp i några hundra exemplar och ligga ut med kostnaderna för det tills boken sålt i så pass många exemplar att i alla fall tillverkningskostnaden täcks.

För konsumenten är det inte så stor skillnad från att köpa en vanlig bok. Däremot kan det förekomma några dagars längre leveranstid än om boken redan var tryckt och låg i lager redo att skickas.

Vissa böcker görs för väldigt smala nischer och då kanske en bok inte säljer mer än i ett par hundra exemplar under flera års tid. I dessa situationer är print on demand den perfekta lösningen för att slippa trycka upp boken i en stor upplaga och behöva ligga ute med kostnaderna.

Läs mer: Wikipedia

Var kan boken säljas med print on demand?

Vanligtvis är det i e-butiker som Bokus och Adlibris där kunden kan få tillgång till ett väldigt stort utbud av artiklar och när en beställning läggs på en bok som ligger som just ”print on demand” så trycks boken först efter beställningen och skickas till kund.

Vem erbjuder print on demand tjänster?

Det finns flera svenska förlag som erbjuder just detta. Ett intressant alternativ tycks vara Vulkans PoD-tjänst som erbjuder allt det jag beskrivit ovan.

Låser man sig till print on demand?

Nej, inte så länge inget annat sägs. Du kan t.ex. börja med att använda print on demand för att sedan gå över till att trycka upp ett större antal böcker när du ser att efterfrågan för din bok finns där.

Det är dessutom ingen dum idé då ersättningen per såld bok ofta blir något lägre än att trycka upp alla på en gång. Så fort man som författare ser att boken säljer vill man förmodligen maximera sina intäkter per såld bok.