Hälsofördelar med Omega-3 och Omega-6

Kroppen är en fantastisk maskin och även om människan har kommit långt i att förstå hur den fungerar så känns det ändå bara som vi hittat toppen på isberget. Det finns så många mekanismer i kroppen som reagerar på olika sätt och den mat och näring vi får i oss kan styra detta på olika håll.

Tittar vi bakåt i tiden så var det inte så extremt många år sedan alla pratade om Omega-3 och även Omega-6 vilket båda är fleromättade fetter. Det är just fleromättade fetter som är de bästa fetter vi kan få i oss men hur viktiga är dem, behöver vi mer och finns där något tak?

Det är ingen tvekan om att Omega-3 och Omega-6 behövs i kroppen och att de argumenteras som livsnödvändiga. Men det per automatik betyder inte att du behöver få i dig extra genom kosttillskott. Men vilket syfte har egentligen Omega-3 och Omega-6 för kroppen?

Dessa fleromättade fetter gör det möjligt för kroppen att bygga och reparera celler. Det har även påverkan på blodtrycket, hur njurarna fungerar och en viktig ingrediens för immunförsvaret.

Omega-3 har även fördelen att minska blodets levringsförmåga och på så sätt minska risken för att få en blodpropp. Det är även känt att fleromättade fetter i maten kan bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så det är alltså ingen tvekan om att det är positivt, men hur mycket behöver man? Hur många har brist på dessa fetter?

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas det att 5-10% av energin du får i dig bör komma från fleromättat fett. Men där en procentenhet av det från omega-3. Detta motsvarar alltså 2,5-3 gram omega-3-fett varje dag.

Dessa rekommendationer är väldigt enkla att komma upp i om du äter mat som är rik på omega-3. Det kan vara både om du äter fet fisk som lax eller använder dig av rapsolja i matlagningen.

Men även om man äter blandad kost och tror sig ha koll så finns det en risk att man ligger på fel sida vilket kan ge direkta hälsofördelar genom att tillsätta mer.

Är du gravid behöver fostret också omega-3 och du bör då överväga att öka mängden mat som är rik på detta eller ta ett tillskott då och då.

omega-3 tabletterLivsmedelsverket rekommenderar sällan kosttillskott då de anser att man ska kunna få i sig rätt mängder genom maten, men det ställer krav på maten vilket kan göra matlagningen jobbigare för många. Vet man med sig att man t.ex. väldigt sällan äter fet fisk och inte använder andra råvaror som är rikt på omega-3 så är det bättre att ta lite tillskott då och då.

Om du vill få i dig omega-3 genom kosten kan det vara bra att förstå att omega-3 är uppbyggt av främst alfalinolensyra, EPA och DHA.

Fettsyran alfalinolensyra hittar du främst i växtriket där t.ex. linfröolja, rapsolja, valnötter och en del andra växter är rika på just detta.

EPA och DHA hittar du i fet fisk där lax förmodligen är det exempel som nämnts allra flest gånger.

Det finns många anledningar att säkra upp så att man får i sig tillräckligt med omega-3. Ett sätt är uppenbart att äta en varierad och bra kost men det lättaste är nog att då och då ta det som kosttillskott. Speciellt om du vet med dig att råvarorna som är rika på fettsyrorna inte äts så ofta.

Ett sätt att hitta bra kosttillskott är att t.ex. spana in kosttillskottguiden.nu där du kan hitta information om omega-3 och andra kosttillskott.