Dryga fakturapåminnelser

Jag har detta året missat att betala 3 fakturor och jag finner det riktigt jobbigt att dras med de extra avgifterna som det medför.

Jag är väldigt punktlig i hur jag betalar fakturor och brukar alltid sätta mig ner i slutet av månaden och beta av dem. Många betalningar kommer som E-fakturor och fasta betalningar går som autogiro för att det är skönt att slippa godkänna betalningar som är på samma belopp varje månad (t.ex. lån).

Men på senare tid har det börjat dyka upp alternativ som t.ex. fakturor från Klarna på 14-dagar eller fakturor som skapas och skickas ut av parkeringsföretagen som t.ex. Parkster.

Dessa fakturor har också olika utgångsdatum beroende på när de faktureras och jag har missat flera senaste tiden vilket stör mig.

En av de aspekterna som stör mig mest är att jag har både Parkster och Klarna som appar i telefonen och det hade ju varit riktigt trevligt om de kunde ge en elektronisk påminnelse gratis om de inte mottagit betalningen två dagar innan sista betalningsdatum.

Jag förstår att detta såklart skapar problem för det är inte ovanligt att man lägger betalningar så att de går iväg dagen innan eller på sista betalningsdatum. I så fall skulle appen påminna fast man redan lagt den för betalning.

Jag får kanske koppla mitt kort till parkeringsapparna istället så jag slipper fakturor där och på Klarna vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det. Oftast är det något jag beställt och jag vill vänta och se att det är rätt saker jag fått innan jag betalar. Det är en inarbetad metod jag tvingat mig själv till.

Jag väljer också gärna faktura alternativ om det är gratis för det gör att jag handlar på kredit vilket förändringar hela lagstiftningen och gör att jag som konsument får större rättigheter. Alternativet hade varit att använda ett kreditkort och på ett sätt hade det nog varit bättre. Kanske är det den vägen jag borde gå för att lösa båda problemen.

Det finns så många sätt som betala räkningar kan bli dyrt och jag vill gärna undvika det. Däremot vill jag handla på kredit för att blanda in Kreditlagen vilket ger mig utökade fördelar om jag inte skulle få det jag beställt.