Mala eget kött med Köttkvarn

mala-eget-kött-med-köttkvarn

Ekologiskt, närodlat och full kontroll på hur köttfärsen hanterats kan du få med hjälp av en köttkvarn och att handla ditt kött på ett lokalt slakteri.

Jag har mer och mer blivit sugen på att göra det och funderar på att köpa en köttkvarn. Den ekologiska ståndpunkten är kanske inte det som intresserar mig mest, även om det helt klart är betydelsefullt. Det är snarare att stödja de lokala slakterierna och se till så att inte kött och djur transporteras onödigt långa sträckor över världen. Det är något vi människor är dåliga på och allt för ofta är det bara de ekonomiska aspekterna som har betydelse.

Ekologiskt kött är något dyrare men inte nödvändigtvis en självklarhet bara för att du köper det lokalt. Det köttet kommer också vara lite dyrare men då är du säker på att djuret fått bra foder och ofta även ett bra liv fram till slakt. Med en liten högre kostnad gör du en stor tjänst för det närodlade, djuren och miljön. Även din hälsa kanske gynnas.

Man kan göra mycket kul med en bra köttkvarn där det finns lite tillbehör till. Du kan givetvis alltid mala ner köttet till en färs då det är själva grundtanken med köttkvarnarna, men det finns även möjlighet att göra annat, som t.ex. egen korv.

På bilden här intill ser du att Anders från Öhmans Mat & Vin gjort en egen burgare med färs han själv malt. Det ser inte bara väldigt gott ut, det ger en extra god känsla att äta kött man själv malt.